Na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi najavljen je Kongres poduzetnica jugoistočne Europe 2019., koji će se održati na Dan žena – 8. ožujka, u organizaciji Ženskog poduzetničkog centra i Grada Zagreba.

Četvrti je to Kongres poduzetnica – najveće poslovno okupljanje žena u ovom dijelu Europe koje, između ostalog, omogućava razmjenu iskustava, poticanje konkurentnosti i izvrsnosti te otvaranje mogućnosti za učinkovito pozicioniranje ženskih poduzetničkih aktivnosti. Prijavljeno je više od 500 sudionica, a svi sadržaji u okviru Kongresa su, već tradicionalno, besplatni za sve sudionike.

Na Kongresu će se kroz četiri panela raspravljati o temama: Država i učinkovito poduzetništvo, Regionalne suradnje i podizanja profitabilnosti bez granica u jugoistočnoj Europi, Ženska diskriminacija te muška dominacija – mit ili realnost i Ljepota iznutra za ljepotu izvana svake poduzetnice.

Predstavnica Ženskog poduzetničkog centra Slavica Šipicki najavila je i bogat program koji će se održati u okviru Kongresa: 3. poduzetnički sajam na kojem će izlagati više od 70 poduzetnica i poduzetnika iz Hrvatske i regije, promocija i predstavljanje prvog Beauty vodiča za poslovne žene, modna revija dizajnerice Mihaele Marković, te predstavljanje projekta snaženja žena i međusobnog povezivanja i suradnje Gentle day Ambasadorica.

Slavica Šipicki zahvalila je Gradu i gradonačelniku Milanu Bandiću što su prepoznali ovaj Projekt i od početka ga podržavali jer, kako je naglasila, bez te potpore realizacija ne bi bila moguća.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić naglasila je da je Grad Zagreb usmjeren na razvoj tržišnog gospodarstva, s posebnim naglaskom na razvoj poduzetništva kao izravnog multiplikatora gospodarskih kretanja. U tom kontekstu razvoj, odnosno, poticaj tzv. ženskog poduzetništva intenzivirao se kako bi se mijenjale percepcije, stavovi, rušile socijalne paradigme, poticale i hrabrile žene za ulazak u poduzetničke vode i to konkretnim mjerama i potporama s ciljem stvaranja poslovnih modela koji će nedvojbeno utjecati na rast gospodarstva, kako lokalnih zajednica, tako i nacionalnog gospodarstva u cjelini.
Sve su relevantne studije ukazale na tri vrste prepreka za žensko poduzetništvo, a to su strukturne, gospodarske i tzv. meke prepreke. Strukturne prepreke su najzahtjevnije jer su posljedice vrijednosnih stavova, što mi često zovemo kulturološke prepreke.

Budući da je Grad Zagreb prepoznao važnost razvoja ženskog poduzetništva te zbog svih mjera namijenjenih razvoju ženskog poduzetništva, ne čudi što je Zagreb po četvrti puta domaćin ovoga Kongresa, istaknula je zamjenica, te što je ovaj događaj uvrstio u program manifestacija od gospodarskog interesa.

Zamjenica Majić također je naglasila da Grad Zagreb financijski podržavajući Kongres svih ovih godina daje doprinos rušenju najveće predrasude vezane za žensko poduzetništvo, a to je relevantnost i vjerodostojnost žena da im se daju financijska sredstva da krenu u svoj poduzetnički pothvat. Grad Zagreb uistinu s tim primjerom pokazuje da postiže nadstandard i u tom segmentu, imajući povjerenje u žene poduzetnice i dajući im financijsku potporu koja je nužna za pokretanje bilo kojeg poduzetničkog pothvata, bilo da ga pokreće muškarac ili žena.
Stoga nas veseli podatak da je u Zagrebu udio žena u obrtništvu oko 40% i mi u Zagrebu više nemamo dilemu da li je nešto muško ili žensko poduzetništvo. Mi poduzetništvo gledamo samo s aspekta uspješnosti i održivosti. Njihova uspješnost vezana je i uz ovu logistiku i potporu Grada Zagreba.
Ovaj primjer bi trebale slijediti sve lokalne uprave i samouprave, a i na razini države pokazujemo kako je Zagreb pokretač gospodarskog i poduzetničkog razvoja
, zaključila je zamjenica.

O svojim iskustvima na konferenciji su govorile i sudionice Kongresa i poduzetnice Janja Pavetić, vlasnica tvrtke Magis TIM i Marina Duvnjak, direktorica Kemoboje Dubrava.