3. Festival svjetla će se održati od 20. do 24. ožujka, a donosi atraktivne audiovizualne instalacije i projekcije na 20 lokacija povijesne gradske jezgre, najavljeno je danas na konferenciji za medije u restoranu Dubravkin put, a na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld te načelnica Sektora za razvoj kulture Nevena Tudor Perković i arhitekt Bruno Jurčić.

Gradonačelnik Milan Bandić prisutne je pozdravio te je rekao kako ovim Festivalom slavimo proljeće koje simbolizira renesansu, svjetlo i dobre emocije. Ovim smo se svrstali uz bok Lyona, Amsterdama, Berlina, Praga i drugih svjetskih metropola s tradicijom održavanja sličnih manifestacija. Hvala svima koji su sudjelovali u tome, a posebno umjetnicima koji su iskoristili grad kao najveće i najljepše platno. Neka Zagreb zasja u još većem sjaju ususret proljeću i ljetu!

Prvi put je Festival održan 2017. na sedam gornjogradskih lokacija. Već tada nas je prepoznala međunarodna asocijacija Festivala svjetla sa sjedištem u Berlinu pa nas je uvrstila u  svoje programe. Drago nam je da nas promoviraju kao grad i zemlju s respektabilnim Festivalom svjetla, naglasila je Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ te je za kraj dodala kako su ovogodišnje posebnosti tri instalacije iz Kine, a u sklopu obilježavanja 2019. kao godine turizma i kulture između Hrvatske i NR Kine i koje će upravo našim najmlađim posjetiteljima biti najzanimljivije, ali i ostalim posjetiteljima i turistima kojih je najviše i koji upravo zbog Festivala dolaze u Zagreb.

Tema je proljeće koje simbolizira buđenje i rast, a svaka od lokacija će dočarati proljetni ugođaj kroz svjetlosne predstave. Ovaj kulturno-umjetnički projekt u organizaciji Turističke zajednice, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Hrvatske elektroprivrede i Kraša će posjetiteljima ponuditi jedinstvenu kombinaciju umjetnosti, arhitekture, dizajna i zabave koristeći gradske vedute kao slikarsko platno.

S obzirom na veliki prošlogodišnji interes, ovo izdanje je produženo za jedan dan, a svi programi su besplatni. Svjetlosne projekcije će  na svim lokacijama biti svakog dana od 18 do 23 sata.