U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Gradskoj skupštini održano je tradicionalno druženje predstavnika udruga osoba s invaliditetom s predstavnicima Grada i Gradske skupštine.  Uz predstavnike udruga osoba s invaliditetom, druženju su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, sa suradnicima, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš i zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Dario Jurišić.

Riječ je o tradiciji koja se provodi od 90-ih godina prošlog stoljeća, a cilj je da čelni ljudi Grada iz prve ruke saznaju probleme i poteškoće s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću kako bi što lakše donijeli mjere kojima će se unaprijediti njihova kvaliteta života.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić istaknula je da u idućoj godini Grad Zagreb, uz sve mjere koje već provodi, namjerava raditi na većoj mobilnosti osoba s invaliditetom. Tako će se, uz nabavku dodatnih vozila za prijevoz, u sve niskopodne tramvaje ugraditi rampe kako bi se olakšao ulaz i izlaz osoba s invaliditetom.  

Grad Zagreb cjelovito pristupa problemu osoba s invaliditetom. Donijeli smo Strategiju izjednačavanja mogućnosti i sustavno radimo da objedinimo metode kako bi život naših sugrađana s invaliditetom bio što kvalitetniji, rekla je zamjenica gradonačelnika. Posebno je istaknula projekte socijalnog poduzetništva koji, osim obrazovanja i poboljšanja kvalitete života, omogućuju adekvatan plasman na tržište rada.

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić je istaknuo da Gradska skupština, koja je i sama prije dvije godine u Staroj gradskoj vijećnici ugradila dizalo za lakši pristup, radi na izjednačavanju temeljnog prava na kretanje svim građanima te pozdravlja inicijative za niskopodne tramvaje i rampe za lakši pristup. Na nama je da preko mjera koje provodimo i micanjem administrativnih barijera omogućimo osobama s invaliditetom integraciju u svakodnevni život zajednice, rekao je.

Podsjetimo, Glavna skupština Ujedinjenih naroda je u listopadu 1992. godine na zajedničkoj sjednici usvojila rezoluciju kojom je 3. prosinca proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Grad Zagreb, od 2003. godine sustavno provodi mjere i aktivnosti za unaprjeđivanje kvalitete života osoba s invaliditetom, sukladno strateškim dokumentima.