(HINA/www.zagreb.hr) Projektom e-Financijsko poslovanje u Gradu Zagrebu implementiran je proces financijskog poslovanja u potpunosti bez papira, a 12 500 poslovnih suradnika Grada sada brže i jeftinije ispostavlja eRačune Gradu, istaknuto je u petak, u zgradi Gradske uprave, na konferenciji za novinare na kojoj su, uz gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, sudjelovali i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić i pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco.

Gradska uprava Grada Zagreba u posljednjih devet mjeseci u potpunosti je implementirala digitalizaciju financijskog poslovanja, kojom se unapređuju poslovni procesi obrade i plaćanja eRačuna, papirnatih računa i internih dokumenata za plaćanje, čime je Grad postao prvo veće javnopravno tijelo koje je u potpunosti digitaliziralo svoje financijsko poslovanje.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je dvije temeljne zadaće Grada Zagreba, a to je biti istinski servis građana te istinska logistika poduzetnicima. To je tajna našeg uspjeha, objasnio je te naglasio kako u procesima razvoja nove tehnologije i digitalizacije uvijek treba vidjeti čovjeka, bilo da se radi o fizičkoj ili  pravnoj osobi. Koliko god razvijali tehnologiju, čovjeka ne možemo zamijeniti, jer tehnologija je samo alat pomoću kojeg građani mogu lakše  doći do svojih usluga, zaključio je.

Digitalizacijom financijskog poslovanja Grada pojednostavljen je administrativni postupak, povećana učinkovitost, smanjeni su troškovi i vrijeme obrade, kazao je pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco.

Radi se, kaže, o ključnom procesu Grada u kojem sudjeluje više od 600 zaposlenika iz svih 25 gradskih upravnih tijela. Proces je u potpunosti digitaliziran za eRačune, papirnate račune i interne dokumente za plaćanje.

Implementacijom eFinancijskog poslovanja 12.500 poslovnih suradnika Grada Zagreba sada brže i jeftinije ispostavlja eRačune Gradu Zagrebu, uz mogućnost praćenja statusa eRačuna.

“Sam proces znatno je unaprijeđen jer je smanjen broj procesnih aktivnosti za 46 posto, a postupak digitalizacije usluga zaprimanja i obrade elektroničkih računa odvija se u svega nekoliko klikova”, istaknuo je Laco.

Uzimajući u obzir činjenicu da se radi o 190.000 transkakcija godišnje, odnosno više od 70.000 računa, uz 15.000 internih dokumenta koji su se do sada ispisivali te 105.000 prijenosa proračunskim korisnicima možemo reći da kroz financijske uštede u iznosu od oko dva milijuna kuna godišnje i kroz savjestan odnos prema okolišu, poslujemo krajnje odgovorno, ustvrdio je.

Digitalizacijom financijskog poslovanja u Zagrebu pojednostavljena je kontrola i ovjera računa, kao i izrada naloga za isplatu te sam proces plaćanja i knjiženja računa.

Glavni dionici digitalizacije financijskog poslovanja Grada Zagreba su informatičke tvrtke Apis IT i Omega Software koje su prilagodile postojeća aplikativna rješenja te informacijski posrednik – tvrtka Elektronički računi.

Uz brojne on-line servise Grada Zagreba poput e-pisarnice, e-školstva, e-dozvola, e-matica Grada Zagreba, e-prijava za financiranje programa i projektaa udruga financirnih iz proračuna i e-Bena, eFinancijsko poslovanje predstavlja nastavak procesa digitalizacije na kojem će uprava intenzivno raditi i dalje, kazao je Laco.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić istaknula je da je ovaj projekt nagrađen u tzv. menadžmentu poslovnih procesa te ustvrdila da bi se mogao primijeniti i na državnoj razini.

“Primarno je da mi želimo imati ne samo pametan Zagreb, već Zagreb grad sretnih ljudi i poduzetnika kojima možemo skratiti ove admnistrativne poteškoće i pomoći im da se koncentriraju na efikasnost svog poslovanja. Ovo omogućava vođenje menadžerskog računovodstva te omogućava da svakog trenutka u jednoj transkaciji znamo gdje nam se nalazi proces i kako možemo po potrebi intervenirati”, kazala je Majić.

Osim eFinacijskog poslovanja, gradonačelnik je za jesen najavio razvoj novog projekta eDozvole, a koji će obuhvatiti građevinske, lokacijske te uporabne dozvole.