Počela 52. Međunarodna smotra folklora

Međunarodna smotra folklora koja prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika održava se u Zagrebu od 17. do 22. srpnja 2018.

Osnovna tema ovogodišnje 52. Smotre –  o baštini i migracijama –  u skladu je s proglašenjem Europske godine kulturne baštine, čime Smotra postaje dio toga programa Ministarstva kulture. Na Smotri nastupaju brojna  folklorna društava i pojedinci koji prikazuju različitost hrvatske etnografske baštine, predstavnika nacionalnih manjina, Hrvata iz susjednih zemalja i iseljeništva (ukupno dvadesetak skupina), uz petnaest ansambala koji predstavljaju baštinu drugih naroda i kultura.

Osnovni festivalski program traje pet dana i čine ga scenske priredbe, plesne, glazbene radionice, pučko kazalište, koncerti etnoglazbe (Ethno Croatia – ljetnog kampa Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu; te mariachi – Meksiko – Hrvatska) i crkvenog pučkog pjevanja u crkvi sv. Katarine. Svečana priredba održat će se na Gradecu u petak, 20. srpnja, gdje se programi održavaju i iduća dva dana. Mimohod sudionika od Zrinjevca do Trga bana Jelačića, s prelaskom sudionika preko pozornice, prethodi večernjem nastupu na pozornici na Trgu, posljednji dan – u nedjelju, 22. srpnja. Na toj će pozornici kao i na obližnjim prostorima po gradskim trgovima u središtu grada skupine nastupati u prijepodnevnim i večernjim satima od srijede do nedjelje (18. – 22. srpnja).


Više o programu ovogodišnje smotre možete pratiti na društvenim mrežama i službenoj web stranici www.msf.hr