Obilježena 162. obljetnica rođenja Nikole Tesle

Zadnjeg dana manifestacije, u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Komori Zagreb održava se konferencija „Tesla u Zagrebu“ o održivom gospodarenju otpadom i značaju zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj


Deveta tradicionalna manifestacija Tesla & Friends, u organizaciji udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, nizom prigodnih događanja od 9. do 11. srpnja obilježava 162. godine rođenja svjetskog genija Nikole Tesle.
Jutros je gradonačelnik Milan Bandić, u društvu predsjednice Udruge Dragice Mihajlović i ravnatelja Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Davida Matthewa Smitha , položio lovorov vijenac ispred Teslinog spomenika na križanju Tesline i Preradovićeve ulice.

Sretni smo i ponosni što danas obilježavamo rođendan Nikole Tesle – kozmopolita, vizionara, znanstvenika koji je svojim izumima zadužio svijet i na tome mu veliko hvala. Njegova rečenica da se ponosi hrvatskom domovinom je poruka svim građanima ove zemlje, da se ponose svojom zemljom Hrvatskom ma odakle došli i kojeg roda bili, istaknuo je gradonačelnik.  

Kako se čulo obilježavanje godišnjice rođenja započelo je sinoć projekcijom lika Nikole Tesle na fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Kako je najavila predsjednica Udruge Dragica Mihajlović, večeras će se u Hotelu Esplanade održati dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla – Genija za budućnost. U okviru svečanog programa održat će se dva okrugla stola Inspirirani Teslom o ulozi znanosti i gospodarstva u zaštiti okoliša. Nakon svečanog dodjela nagrada, na Trgu kralja Tomislava s početkom u 21 sat održat će se koncert José Curea u čast Nikoli Tesli, a u organizaciji Grada Zagreba.

Zadnjeg dana manifestacije, u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Komori Zagreb održava se konferencija „Tesla u Zagrebu“ o održivom gospodarenju otpadom i značaju zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj. Istoga dana u Tehničkom muzeju Nikola Tesla  otvara se izložba Teslin svjetski sustav u organizaciji Muzeja nauke i tehnike iz Beograda i zagrebačkog tehničkog muzeja.
Manifestacija se održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Grada Zagreba, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb.