U Parku Maksimir do kraja 2021. godine izgradit će se ili obnoviti dvanaest infrastrukturnih objekata, čulo se danas u zagrebačkom Zoološkom vrtu gdje je predstavljen projekt Gradski prozori u prirodu – unapređenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture.

Krećemo u realizaciju druge faze Projekta koji za cilj ima revitalizaciju Parka Maksimir te dizanje standarda i poboljšanje uvjeta za Zoološki vrt, a sve u skladu sa Strategijom izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Zagreba 2016. – 2020.. Za tri godine ćemo otvoriti obnovljeni Park Maksimir sa svim pratećim sadržajima, najavio je gradonačelnik Milan Bandić.  
Ravnatelj Javne ustanove Maksimir Luka Čuljak je objasnio da će se u sklopu projekta napraviti Centar za istraživanje urbane bioraznolikosti, Interpretacijski centar zaštićene autohtone faune, Bioforenzični laboratorij te prikaz vodenih staništa. Uredit će se Prvo i Drugo maksimirsko jezero te će se izgraditi pristaništa za čamce i šetnica.

U Drugom maksimirskom jezeru će se obnoviti populacija riba te izgraditi bioremedijacijski otočić koji pomaže pri prirodnom pročišćavanju vode. Uredit će se hortikultura Parka Maksimir, postavit će se parkovna i urbana oprema, info pultovi te ugostiteljski i prodajni kiosci.

Ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok naglasio je da se ovim Projektom unapređuje i stvara nova atraktivna posjetiteljska infrastruktura koja doprinosi razvoju suvremene i integrirane turističke ponude Zagreba. Kako bi Park i Zoološki vrt postali dostupniji građanima s poteškoćama u kretanju, najavio je Skok, uskoro će se nabaviti i vozilo za osobe s invaliditetom.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije i vrijedan je gotovo 35 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose 14 milijuna kuna. Projekt uključuje i niz edukativnih programa te sadržaja koji će u većini biti prilagođeni osobama sa senzornim oštećenjima.

Korisnik sredstava i nositelj Projekta je Grad Zagreb, s parterima Javnom ustanovom Maksimir, udrugom Biom, Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba Dodir i udrugom Vjetar u leđa, a suradnik na Projektu je Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba.

Provedba Projekta je započela 1. listopada 2018., a očekivani završetak aktivnosti je 31. prosinca 2021.