U OŠ Nikole Tesle u Zagrebu 26. 5. 2022. godine održan je TeslaFest, festival znanosti, umjetnosti i talenata.

Budući da škola sudjeluje u Erasmus+ projektima kontinuirano od 2014. godine te se učitelji stalno obrazuju kako bi osuvremenili nastavni proces i svojim učenicima omogućili užitak učenja, TeslaFest je postao idealna platforma za prezentaciju cjelogodišnjega upornog i predanog rada učitelja i učenika škole.

U tijeku su tri Erasmus+projekata: Tesla’s Legacy: Minds for the Future, Lets STEM: Solve, Think, Explore and Make i Erasmus akreditacija.

 Ciljevi projekata su popularizacija znanosti i poboljšanje obrazovnih rezultata učenika u STEM predmetima,  uočavanje potencijalno darovitih učenika, osmišljavanje njihovih individualiziranih planova učenja, obogaćivanje kurikuluma dodatnim sadržajima.

 kako bi oni ostvarili svoj puni potencijal, rad s učenicima s teškoćama i njihova ravnopravnost među vršnjacima, razvoj ekološke osviještenosti učenika i održivi razvoj škole.

 Učitelji su znanja usvojena na mobilnostima utkali u rad s učenicima te je na Teslafestu prikazana većina aktivnosti kojima se bave učenici pod mentorstvom svojih učitelja. 

Cjelodnevne aktivnosti odvijale su se u svim prostorima škole i u školskome vrtu. Podijeljene su u nekoliko kategorija. U STEAM aktivnostima, primjerice, učenici su se bavili forenzikom, matematičkim mozgalicama, izrađivali su 3D naočale i holograme te radili pokuse u svrhu popularizacije znanosti.

U umjetničkom području i talentima iskazali su se u dramskim radionicama i predstavama, pjevanju i sviranju te ručnim radovima. Organizirano je i niz izložaba različitoga sadržaja.

U školskom vrtu plesali su zumbu, sudjelovali u sportskim igrama, izlagali i prodavali svoje radove. Posjetitelji su mogli pojesti palačinke te popiti kavu u kutku nazvanom S Teslom na kavu. Sve što se moglo vidjeti, kušati, mirisati, dotaknuti i čuti učeničkih je ruku djelo.

TeslaFest oživljava ideju škole kao središta kulturnog i društvenog života kvarta s ciljem povezivanja zajednice i stvaranja dobrosusjedskih odnosa u opuštenom okruženju škole i školskoga vrta, a sve pod okriljem velike europske obitelji, Europske unije, čiji smo dio i koja svojim Erasmus projektima omogućuje učiteljima profesionalan i osoban rast i razvoj što izravno utječe na dobrobit učenika OŠ Nikole Tesle i omogućuje im da uče, rastu i razvijaju se u poticajnom okruženju i da u budućnosti postanu sretni i zadovoljni ljudi.