U Zagrebačkome inovacijskom centru (ZICER-u) svoje inovacije prezentirali su predstavnici 18 timova, sudionika četvrte generacije predakceleracijskog programa Startup Factory. Riječ je o timovima koji će svoja inovativna visokotehnološka rješenja razvijati kroz intenzivnu edukaciju i vodstvo vrhunskih mentora te poticajnu ZICER-ovu infrastrukturu. Program s provedbom započinje danas, a predstavljene timove uz intenzivan program očekuju brojna predavanja, radionice i druženja s domaćim i stranim startup ekspertima.

Startup Factory je prvi javno financirani predakceleracijski program na području Zagreba i šire koji su prije četiri godine pokrenuli Grad Zagreb i ZICER sa ciljem osnaživanja ekosustava za razvoj startup poduzetništva. Program pomaže startupovima u fazi razvoja inovativnih proizvoda te širenja poslovanja na postojeća i nova tržišta, pružajući intenzivnu edukacijsku, mentorsku, promocijsku, infrastrukturnu, a najboljim timovima i financijsku podršku.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je istaknula da Grad Zagreb već 25 godina vodi promišljenu politiku poticanja poduzetništva kroz niz potpornih instituta i projekata koji, između ostalih, uključuju i Startup Factory, Tehnološki park i ZICER. Kroz dugogodišnje aktivnosti pokazujemo trajnu usmjerenost Grada Zagreba na pomoć poduzetnicima. U prostorijama ZICER-a mogu razvijati svoje ideje te se međusobno družiti, surađivati i razmjenjivati iskustva znajući da imaju potporu Grada Zagreba kao javnog financijera. Želimo istodobno da prošire svoje poslovanje i uvijek im stojimo na raspolaganju. Cilj nam je pomoći tim malim tvrtkama jer i velike tvrtke nekad su bile male, rekla je. 

Ove godine poseban fokus stavljamo na transfer znanja i tehnologije u poduzetništvo. Ovaj model već se i u prethodnim generacijama pokazao značajnim jer omogućuje znanstvenicima da kroz stjecanje poduzetničkih kompetencija komercijaliziraju svoje inovacije. Ove godine izuzetno smo ponosni i na nova partnerstva. Tako na primjer, partnerstvo s Inom – vodećom hrvatskom naftnom kompanijom, našim startupovima uz pristup znanjima i vrhunskim mentorima otvara i vrata za plasiranje njihovih inovativnih proizvoda, istaknuo Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Veliko finale Startup Factoryja održat će se 27. studenoga na 6. međunarodnoj startup konferenciji Zagreb Connect gdje će najbolji timovi za razvoj osvojiti bespovratna sredstva iz novčanog fonda Grada Zagreba vrijednog 1 milijun kuna. Također, na Zagreb Connectu svečano će se obilježiti 25 godina kontinuiranog poticanja tehnološkog poduzetništva u Gradu Zagrebu.