U organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održana je konferencija namijenjena predstavnicima županija, gradova i općina pod nazivom zaGOspodarimo otpadom, kojom se želi ukazati na važnost učinkovitog zbrinjavanja otpadom. Na konferenciji je sudjelovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prema riječima ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, Hrvatska bi do kraja 2020. trebala odvojeno sakupljati 50 posto otpadnog papira, plastike i metala, te 60 posto do 2022., a cilj  im je do tada i izgradnja 11 centara za gospodarenjem otpadom. Da sada je 401 jedinica lokalne samouprave donijela plan gospodarenjem otpada te su bile u mogućnosti prijaviti se na natječaje EU fondova za financiranje infrastrukture.

Prije 10-tak godina u Zagrebu smo sanirali Jakuševac po najmodernijoj tehnologiji gdje proizvodimo 3 kW struje od zbrinjavanja otpada, rekao je gradonačelnik Bandić te dodao da je u Zagrebu 2009. napravljen mehaničko-biološki pročistač otpadnih voda, donesena je Odluka o Centru za gospodarenjem otpada, a trenutno se radi na pronalaženju lokacije za drobilicu građevinskog materijala i kompostanu te sortirnicu.