Kunc-Milanov, Zinka, hrvatska pjevačica, sopran (Zagreb, 17. V. 1906 – New York, 30. V. 1989). Pjevanje je studirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Jan Ouřednik, Marija Kostrenčić te pod paskom M. Trnine). Prvi je put nastupila 1927. u Ljubljani. Godine 1928–35. bila je prvakinja zagrebačke Opere, u kojoj je ostvarila 27 uloga u rasponu od Bellinija preko Verdija i Puccinija do Wagnera i R. Straussa. Neko je vrijeme djelovala u Pragu.

Zinka Kunc

Godine 1937. prvi je put nastupila u newyorškom Metropolitanu i do 1966., s prekidom 1947–51., bila njegova primadonna assoluta. Ondje je pjevala 14 uloga i nastupila 424 puta. Njezin bogat, snažan, savršeno ujednačen dramski sopran smatra se jednim od najljepših glasova XX. st., a pianissimi u visokim položajima transcendentalne su ljepote. Savršen legato daje njezinim interpretacijama veličanstven belkantistički luk.

Majstorstvo interpretacije razradila je s bratom B. Kuncom i u radu s velikim dirigentima (A. Toscanini, B. Walter). Njezine kreacije u Verdijevim, Ponchiellijevim, Mascagnijevim, Mozartovim, Puccinijevim i Bellinijevim operama teško su dostižan uzor pjevačkog umijeća. Snimala je za gramofonsku tvrtku RCA. Broj njezinih živih snimaka sve je veći.

Dobitnica je specijalne medalje kao jedna od 87 istaknutih osoba stranoga podrijetla koje su svojim doprinosom zadužile New York i SAD.