U prostorijama Gradske uprave danas je predstavljena internetska aplikacija Ekološke karte grada Zagreba.

„Projekt je jedinstven u svijetu jer je Ekološka karta grada Zagreba dinamičan alat s kontinuiranim unosom podataka na osnovu redovitog monitoringa, epizodnih mjerenja, novih podataka iz različitih sektora ispitivanja okoliša, kao što su mjerenja kvalitete zraka pomoću automatiziranih senzora koji omogućuju očitavanje podataka u realnom vremenu i praćenje promjena stanja u definiranom vremenskom intervalu“, prezentirala je dr. sc. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Novi model urbano – ekološkog i zdravstvenog profila grada naći će primjenu u procesu izrade urbanističke planske dokumentacije, utvrđivanju politike i programa i u procesu operativnog upravljanja zemljištem, prostorom i zaštitom životnog i radnog okoliša. Isto tako, pojednostavljen prikaz Ekološke karte Grada Zagreba sa slikovitim prikazom relevantnih informacija dostupan je građanima grada Zagreba putem web stranica Grada i Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. U ovaj „živi sustav“ Ekološke karte Grada Zagreba ugrađivat će se i korisne obavijesti građanima, savjeti za zdravlje i druge važne informacije.

„Kao gradonačelnik Zagreba uvijek razmišljam o tome kako poboljšati kvalitetu života naših sugrađana, ali i budućih generacija. Ekološka karta kao operativni alat omogućit će gradskoj upravi da kvalitetno upravlja zemljištem, prostorom, zaštitom životnog i radnog okoliša te vodi još kvalitetniju brigu o zdravlju naših sugrađana. Iznimno sam ponosan što je ovaj projekt zaživio“, zaključio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Krajnji cilj programa je osiguranje dobrobiti za građane povećanjem kvalitete življenja prilagodbama životnog stila i aktivnosti u odnosu na trenutnu kvalitetu okoliša, povećanje povjerenja u racionalno raspolaganje sredstvima u svrhu monitoringa kvalitete okoliša i istraživanja utjecaja okoliša na zdravlje te snižavanje razine neutemeljene zabrinutosti vezano za spregu okoliša i zdravlja. Nadalje, osigurana je dobrobit i za struku i za donositelje odluka utvrđivanjem tzv. „nultog stanja“ opterećenja okoliša i samih kritičnih točaka u urbanoj sredini. Trenutnim uvidom u sveobuhvatne podatke rezultata monitoringa različitih okolišnih medija (zraka, vode, tla i otpada) osigurano je informacijski utemeljeno donošenje odluka, odnosno daljnje planiranje i preventivni postupci u slučaju izvanrednih stanja.

 „Svaka zemlja za sebe razvija programe koji će unaprijediti ljudski život kada su u pitanju utjecaji zagađenja okoliša na ljudsko zdravlje, a naš Grad može biti ponosan što je jedan od europskih gradova koji je poveo ovu inicijativu o potrebi očuvanja zdravlja svojih građana i okoliša. Voljela bih naglasiti kako je projektom obuhvaćen velik broj partnera, pri čemu je svaka institucija stručna u svome području djelovanja te smo iznimno ponosni što radimo s velikim profesionalcima na omogućavanju bolje budućnosti kako nama – građanima ovoga Grada, tako i našoj djeci i unucima“, naglasila je prof. dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba.

Institut za medicinska istraživanja aktivno je sudjelovao u razvoju tog projekta od samog početka, odnosno ovaj projekt se ne bi mogao realizirati bez kvalitetne suradnje i shvaćanja ozbiljnosti problema projekta, s jedne strane Gradonačelnika i njegove Stručne službe, a s druge strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, istaknula je prof. dr. sc. Ana Lucić Vrdoljak, ravnateljica Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

 „Ovo je jedinstven projekt u svijetu jer je Ekološka karta Grada Zagreba dinamična i sveobuhvatna sa dnevnim ažuriranjem podataka, za razliku od ostalih eko karata gradova koje je posjeduju, u kojima su podaci uglavnom prikazani statično i pojedinačno. Dugogodišnja izloženost nepovoljnim okolišnim čimbenicima u urbanim i često prenapučenim sredinama svakako predstavlja izazov u zdravstvenom aspektu. Nakon provedenih brojnih javnozdravstvenih studija o utjecaju zagađenja zraka, tla i voda na ljudsko zdravlje, neizbježno je postalo težiti pronalasku rješenja i smanjenju rizika od štetnih okolišnih čimbenika. Ovom prilikom još jednom želimo zahvaliti Gradu Zagrebu koji je ovu ideju prepoznao i podržao te našim partnerima na idejama, velikom trudu i angažmanu da ovaj projekt zaživi u obliku u kojem se sada nalazi pred nama“, rekao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.