U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije predstavnici sedam najvećih hrvatskih gradova i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU unije Gabrijela Žalac potpisali su Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020. Ukupan iznos bespovratnih sredstava definiran Sporazumom je 303,4 milijuna eura za projekte koje su gradovi sami odabrali u skladu s tematskim područjima koje Mehanizam pokriva.
 
Uz ministricu Gabrijelu Žalac, svečanosti potpisivanja prisustvovali su zamjenica gradonačelnika Grada Zagreb Olivera Majić, gradonačelnici Pule i Rijeke, Boris Miletić i Vojko Obersnel, zamjenice gradonačelnika Osijeka, Slavonskog Broda i Splita, Žana Gamoš, Tea Tomas i Jelena Hrgović, te pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić.
 
Prema Sporazumu, iz fondova EU Grad Zagreb od danas ima na raspolaganju 114,9 milijuna eura, Split 46,6, Rijeka 43,7, Osijek 34,6, Zadar 22,8, Slavonski Brod 20,9 i Pula 19,8 milijuna eura za projekte koje su pripremili, a koji će najbolje doprinijeti njihovom razvoju, stvaranju novih radnih mjesta i povećanju kvalitete života.
 
Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Slavonskom Brodu osigurali smo 303,4 milijuna eura iz fondova EU, kako bi na vlastitom urbanom području mogli realizirati projekte koji su im potrebni za gospodarski razvoj. Nastavljamo s politikom decentralizacije upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova u Hrvatskoj, kako bi povećali kvalitetu apsorpcije raspoloživih EU sredstava. Očekujem da će gradovi iskoristiti priliku koja im se otvorila potpisivanjem Sporazuma. Odredili smo projekte, imamo popis i vremenske okvire pa očekujem da će gradovi krenuti s realizacijom u najkraćem mogućem roku, istaknula je ministrica.
 
Zamjenica Olivera Majić istaknula je da je Grad Zagreb dobio novu ulogu – ulogu posredničkog tijela u sustavu upravljanja EU fondovima. Pred nama je veliki posao. Zagreb ima 30 članica Urbane anglomeracije na svom području koje trebaju pripremiti i prijaviti niz projekata u različitim područjima, od poduzetništva i kulture, do obnove napuštenih lokacija, urbanog transporta i povećavanja učinkovitosti sustava toplinarstva. Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika također je izrazila uvjerenje da će se sve aktivnosti uspješno privesti kraju kako bi u idućoj financijskoj perspektivi mogli na raspolaganje dobiti još više sredstava.
 
ITU mehanizam je mehanizam Europske unije za razdoblje 2014.-2020. koji ima za cilj promicanje održivog urbanog razvoja, jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja i suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave te razvoj administrativnih kapaciteta gradova, a aktivnosti gradova mogu se financirati iz tri fonda – Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda i Europskog socijalnog fonda.
 
Također, aktivnosti koje ITU mehanizam podupire podijeljene su u tri tematska područja: pametni gradovi – gradovi kao pokretači održivog i tehnološkog gospodarskog rasta, održivi gradovi – gradovi koji se bore protiv klimatskih promjena promicanjem energetske učinkovitosti i zaštite okoliša i uključivi gradovi – gradovi koji se bore protiv siromaštva te zalažu za socijalnu integraciju.