Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s Centrom za razvoj neprofitnih organizacija (CERANEO) organizirao je predstavljanje dokumenta Komparativne socijalne slike Grada Zagreba za 2017. i 2018. godinu pod nazivom „ Izazovi provedbe smjernice Europskog stupa socijalnih prava u Gradu Zagrebu“.  Skup, u Tribini Grada Zagreba, okupio je mnoštvo stručnjaka/inja iz Gradskih upravnih tijela, ustava socijalne skrbi, zdravstva, školstva, zapošljavanja i organizacija civilnoga društva.

Predstavljanju je nazočila Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Ana Stavljenić Rukavina, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba i  Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Europski stup socijalnih prava predstavio je prof. dr. sc. Gojko Bežovan, a Iva Mrdeža, mag. soc.rada, predstavila je ključne trendove Komparativne socijalne slike.

Komparativna socijalna slika je zbir pokazatelja i socijalnih indikatora  o kvaliteti života građana i građanki našeg grada. Od 2000. godine, kada je predstavljena prva Socijalna slika Grada Zagreba, ove godine se, po prvi puta, uspoređuju trendovi socijalnog razvoja iz 2017. i 2018. godine prema devet, sada već standardnih područja – od stanovništva, zaposlenosti, zdravstvene i socijalne zaštite pa sve do sufinanciranja projekata i programa organizacija civilnog društva. Ona sistematizira mnoštvo kvalitativnih i kvantitativnih podataka i čini cjelinu politika i mjera Grada Zagreba uzimajući u obzir cjelokupni društveni kontekst te osvrt i na državne politike koje utječu na blagostanje građana.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević je istaknula da Grad Zagreb ima najizdašniju socijalnu politiku i svojim aktivnostima podupire rješavanje mnoštva društvenih problema, od ublažavanja stope dječjeg siromaštva, povećanja standarda umirovljenika, ulaganja u rani razvoj djece do izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Grad na sustavnoj razini izrađuje socijalne slike i na taj način planira i provodi uključivu socijalnu politiku u kojoj ima mjesta za svakoga komu treba pomoć i podrška.