Festival tolerancije – JFF (Židovski filmski festival) Zagreb, otvoren je u nedjelju navečer u Studentskome centru (SC) Sveučilišta u Zagrebu projekcijom filma “Vukodlak” poljskoga redatelja Adriana Paneka te velikim pljeskom zahvale koja je mnogobrojna publika uputila osnivaču festivala Branku Lustigu.
 Film “Vukodlak” priča je o skupini djece tek oslobođene iz koncentracijskoga logora koja završavaju u napuštenom zdanju u šumi gdje ih očekuju novi užasi, a o potankostima vezanim uz taj filma mnogobrojna publika mogla je čuti izravno u razgovoru s redateljem Panekom, održanom nakon projekcije filma.
”Najstrašnije je kada su djeca žrtve rata. Zato i danas, i mi u Poljskoj, i vi u Hrvatskoj, trebamo sustavno otvarati te teme. Drago mi je što upravo temom stradanja djece započinje ovaj festival”, rekao je Adrian Panek.
Svečanosti otvorenja Festivala tolerancije – JFF Zagreb nazočili su, među ostalim uglednicima, izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Ilan Mor, izaslanica predsjednice Republike Renata Urlić Margaretić i izaslanik ministrice kulture Krešmir Partl, saborski zastupnici, veleposlanici, brojni glumci, redatelji i predstavnici Grada Zagreba. Najveći pljesak dobio je pak dvostruki oskarovac Branko Lustig, utemeljitelj Festivala židovskoga filma.

Festival je dragocjena kulturna manifestacija
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je festival rekavši kako je to dragocjena kulturna manifestacija koja osvješćuje najvažnije teme modernoga društva, a to su ne samo poštivanje nego i slavljenje različitosti te temeljna načela jednakosti, slobode, pravde i bratstva.
Festival tolerancije, istaknuo je, angažirani je filmski festival s jasnom misijom, a njegov programski fokus je i ove godine rad na boljem i tolerantnijem društvu.
”Sve ovo ne bismo uspjeli da trinaest godina nisam učila od najboljega – Branka Lustiga. Iako smo u 24 sata bili prisiljeni mijenjati glavnu kino dvoranu, niti jedan film nije skinut s programa. Uz pomoć grada Zagreba, kina SC, Kinoteke i kina Tuškanac, sve što smo najavili, ostaje, pa će publika uistinu ove godine uživati u pravim stvarima”, istaknula je direktorica Festivala tolerancije Nataša Popović.
Rekla je kako je sretna što uza sebe ima tim koji je u 14 sati uspio preseliti kompletan festival na nove lokacije i prilagoditi programe, iako se to činilo nemoguće.
Producent festivala Hrvoje Pukšec podsjetio je kao je kvaliteta i ovaj put bila prvi kriterij u odabiru filmova. Najavio je kako će ovogodišnje izdanje festivala do 13. travnja, u kinima Studentski centar, Kinoteka i Tuškanac ponuditi osamdesetak filmova, pet okruglih stolova, dvije izložbe, dva Masterclass predavanja, rasprave, VR (virtualna realnost) projekte za mlade i edukacije.
Program otvorenja vodila je dramska umjetnica Lucija Šerbedžija koja je najavila i koncert austrijskih majstora jazza HI5 održan u Polukružnoj dvorani Teatra &TD nakon svečanosti otvaranja.
Ovogodišnji festival realiziran je uz potporu Grada Zagreba, UNHCR-a, Orbica, HAVC-a, TZ Grada Zagreba, Atlantic grupe i PZ Putniković.