Ovogodišnji zagrebački Advent, koji je zadnjih godina proglašavan najboljom takvom manifestacijom u Europi, započet će 1. prosinca i trajati do 6. siječnja 2019., a poseban naglasak bit će stavljen na kulturne događaje koji će Zagrepčane i njihove goste uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića, rečeno je u petak na predstavljanju adventskog programa.

Direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld najavila je da su, uz uobičajena događanja i lokacije, pripremili iz novih programa.

Kao nova lokacija predstavit će se “Advent u Maksimiru”, zabava za cijelu obitelj u suradnji sa Zoološkim vrtom, a bit će tu i “Advent Stara Tkalča”, gdje će biti prikazani tradicionalni obrti i duh najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola.

Novost je i “Filmski Advent” u kinu Europa gdje će se prikazivati božićni filmovi za sve uzraste, a prigodno će biti uređen i Prolaz sestara Baković kao set za snimanje božićnih filmova.
Poseban naglasak stavljen je na kulturna događanja, tako da će se tijekom Adventa održati osam različitih festivala, s naglaskom na klasičnu glazbu, te niz prigodnih izložbi. 

“Kao osnovni motiv uzeli smo priče i bajke Ivane Brlić Mažuranić, upravo s njezinim bajkama otvorit ćemo ledeni park na Zrinjevcu, a i većina lokacija imat će neke od elemenata njezinih bajki”, rekla je Bienenfeld.

Pokušat će smanjiti konzumerizam i vratiti blagdansko ozračje

Napomenula je kako će organizatori pokušati “smanjiti konzumerizam i vratiti blagdansko ozračje”, zato su osmislili niz kulturnih i glazbenih festivala u crkvama, kulturnim institucijama i otvoreni prostorima. Kroz klasičnu glazbu vratit ćemo duh i ljepotu božićnog vremena, kaže Bienenfeld.

Na Adventu će ove godine biti manje ugostiteljskih i suvenirskih kućica, a promovirat će se ideje održivog turizma kroz veće korištenje recikliranih proizvoda.

Na predstavljanju zagrebačkog Adventa bio je i ministar turizma Gari Capelli, koji je ocijenio kako će Zagreb ove godine biti uistinu bajkovit.

“Zagreb će definitivno biti ‘točka na i’ hrvatskog turizma ove godine. Turistička sezona još traje i Advent u Zagrebu bit će posljednji podatak 31. prosinca o tome kakva je bila turistička sezona”, rekao je Capelli.
Ministar očekuje porast broja turista u odnosu na lani, kada je Zagreb posjetilo više od 120.000 gostiju, te je ostvaren promet od pola milijarde kuna.

“Hrvatska je postala itekako primamljiva zemlja, ne samo za sunce i more već i za ovakve projekte”, rekao je Capelli dodavši kako su na upravo završenom londonskom turističkom sajmu saznali da neki turoperatori po prvi puta uvode posebne programe za Zagreb.

Zagrebački gradonačelnik  Milan Bandić rekao je kako su, kada je u pitanju zagrebački Advent, učili od boljih.

“Mi smo učili od Beča i bolji smo od Beča. Razmišljamo već o idućoj godini, što ćemo novoga napraviti jer kad ste najbolji, morate stalno dizati ljestvicu”, rekao je Bandić.