Održana 8. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Gradu Zagrebu

U zgradi Gradske uprave danas je održana  8. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na temu korištenja sredstava iz Europskih fondova u razdoblju od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013., do 30. kolovoza 2018.

U izjavi za medije nakon sjednice zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, ujedno i dopredsjednica GSV-a, istaknula je da je pročelnica Gradskog ureda za programe i projekte Europske unije Mirjana Zubak izvijestila članove vijeća o podacima prikupljanja sredstava iz Europskih fondova za razne programe i projekte u kojima Grad sudjeluje.

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju Grad Zagreb je iskoristio oko 700 milijuna kuna iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a ta su sredstva korištena za projekte koje su ostvareni poput Zoološkog vrta, potpore za inkluzivno obrazovanje ili Master plan za rješavanje prometa u gradu Zagrebu, izjavila je zamjenica gradonačelnika te dodala da su znatna sredstva ostvarena i u okviru ITU mehanizma (mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja) te Europskog socijalnog fonda. Budući da je Grad Zagreb najrazvijena županija u RH, imamo određena ograničenja koja nastojimo prevladati sa svakim novim natječajem. Trenutno su u pripremi projekti iz područja zdravstva, obrazovanja, prometa i infrastrukture, a Grad je, u proteklih pet godina članstva Hrvatske u EU, sudjelovao u 118 projekata koji su, barem djelomično, financirani iz fondova Europske unije.