140 godina javne vodoopskrbe grada Zagreba

Prije 140 godina sustav javne vodoopskrbe u Zagrebu počeo je s jednim zdencom u Zagorskoj ulici i vodospremom u Jurjevskoj, povezanih s 3,9 km vodovodne mreže

U nazočnosti brojnih uzvanika danas je podružnica Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. obilježila 140 godina javne vodoopskrbe u Zagrebu. Prisutne su, između ostalih, pozdravili gradonačelnik Milan Bandić i direktorica podružnice Štefica Mihalic.

Prije 140 godina sustav javne vodoopskrbe u Zagrebu počeo je s jednim zdencom u Zagorskoj ulici i vodospremom u Jurjevskoj, povezanih s 3,9 km vodovodne mreže. Time je opskrbljeno oko 11 tisuća građana od tadašnjih 30 tisuća. Danas je vodoopskrbna mreža duga 3,5 tisuća kilometara, a na javnu vodoopskrbu čeka 0,74% sugrađana, odnosno njih 5.830 u skoro milijunskom gradu, rekao je gradonačelnik Bandić uz napomenu da su planovi za opskrbljivanje tih građana na rubnim dijelovima grada u izradi.

U odnosu na ostale metropole s kojima se često uspoređujemo, Zagreb je dobio javni vodovod čak pet godina prije Münchena i samo pet godina nakon Beča, što je povijesna činjenica na koju možemo biti ponosni. Danas se Zagreb može pohvaliti kvalitetom vode kao rijetko koja europska metropola. Moramo zahvaliti djelatnicima zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje na odanom i neumornom radu, u tri smjen,e kako bi njihove usluge bile dostupne građanima 24 sata dnevno, istaknuo je gradonačelnik. Dodao je da danas Zagreb pitku vodu dobiva iz sedam vodocrpilišta s ukupno tridesetak zdenaca.

Direktorica podružnice VIO Štefica Mihalic je istaknula da podružnica nastoji održavati mrežu tako da građani što manje osjete kad dolazi do puknuća vodovoda ili tehničkih poteškoća te je najavila buduće projekte nadogradnje mreže. Pokrenuli smo postupak i aplicirali za sredstva iz fondova Europske unije za nadolazeće projekte održavanja i nadogradnje mreže, a budući da je sustav vodoopskrbe i odvodnje grada Zagreba proglašen strateškim projektom od strane Vlade RH, očekujemo ukupnu investiciju vrijednu 1,4 milijarde kuna koja će osigurati kvalitetnu opskrbu i odvodnju i za buduće generacije Zagrepčana. To je najveći cilj koji je pred nama, ocijenila je direktorica.

Gradonačelnik je ovom prigodom najzaslužnijim djelatnicima i voditeljima sektora dodijelio Nagrade Grada Zagreb u znak zahvalnosti. Nagrađeni su Dispečerski centar, Dežurni centar vodoopskrbe, Održavanje i popravak mreže, Ispitivači mreže, Logistika i podrška te Hitne intervencije odvodnje.