Zagreb po četvrti put na vrhu ljestvice transparentnosti proračuna lokalnih jedinica

Grad Zagreb se nalazi u skupini od samo 14, od ukupnih 128 hrvatskih gradova, koji su objavili svih pet dokumenata vrednovani u analizi

Institut za javne financije predstavio je rezultate četvrtog ciklusa istraživanja pod nazivom Transparentnost proračuna lokalnih jedinica koje je provedeno na svim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj. Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu.

IJF je analizirao i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna u istraživanju kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.
Kako je navedeno, transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Grad Zagreb se nalazi u skupini od samo 14, od ukupnih 128 hrvatskih gradova, koji su objavili svih pet dokumenata vrednovani u analizi: godišnje izvršenje proračuna za 2016., polugodišnje izvršenje proračuna za 2017., prijedlog proračuna za 2018., izglasani proračun za 2018. i proračunski vodič za građane za 2018.  Grad Zagreb je također u skupini jedinica ocijenjenih odličnima po web stranicama na kojima se građani mogu vrlo lako snaći.

Objavljivanjem rezultata istraživanja Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

Detaljni rezultati istraživanja svih 576 lokalnih proračuna dostupni su putem interaktivne karte koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici i dostupni su na:
http://www.ijf.hr/transparentnost-dev/gradovi