U organizaciji Grada Zagreba – Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske , 9. Zagrebački energetski tjedan održat će 7. do 12. svibnja pod već poznatom porukom Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!, najavljeno je danas na konferenciji za medije u zgradi Gradske uprave.  

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić je objasnila da ovogodišnje izdanje energetskog tjedna uključuje niz međunarodnih konferencija, stručnih skupova, dana otvorenih vrata, seminara, radionica, predavanja i specijaliziranih satova nastave u školama i vrtićima Grada Zagreba s ciljem uključivanja i umrežavanja svih dionika u dugotrajan proces borbe protiv klimatskih promjena te podizanja svijesti o ključnim problemima iz područja energetike i zaštite okoliša.  

Zagrebački energetski tjedan predstavlja složeni mozaik događanja s ciljem uključivanja i umrežavanja svih dionika u dugotrajan proces borbe protiv globalnog zatopljenja, adaptacije i ublažavanja posljedica klimatskih promjena, rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, usput je pozvala sve građane Zagreba i drage goste na zajedničko djelovanje u interesu energetski održivog razvoja gradova i očuvanja vrijednih prirodnih resursa za naše buduće generacije.

Mi smo još 2009. godine izradili prvi akcijski plan energetski održivog razvitka, jer je Zagreb drugi glavni grad u Europi potpisao sporazum gradonačelnika (Sustainable Energy Action Plan – SEAP), a u međuvremenu je taj sporazum postao globalni fenomen kojeg je potpisalo preko 7 000 gradova u svijetu, naglasio je ravnatelj REGEA-e Julije Domac. Tim sporazumom se Grad obvezao na smanjenje stakleničkih plinova za 21 posto. U reviziji i analizama koje provodimo, do 2015. smo ispunili 40 posto tog cilja. Sve projekcije pokazuju da će Zagreb do 2020. smanjiti emisije Co2 i preko zacrtanih 21 posto. U to doba se činilo da je to preambiciozno, no uz ciljani rad i odgovornost na putu smo da nadmašimo i najbolje prognoze, rekao je.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je naglasila da je sporazum gradonačelnika iznimno značajan dokument koji iziskuje ozbiljno i odgovorno provođenje projekata i potiče razvoj energetsko učinkovite politike. Grad Zagreb provodi niz projekata na tragu ispunjavanja svojih obveza u okviru SEAP sporazuma, oni su, između ostalih: energetska obnova zgrada u vlasništvu Grada, kompenzacija jalove energije, primjena ekonomsko i energetsko prihvatljivih energenata, povećanje energetske učinkovitosti u prometu, subvencioniranje nabave i ugradnje sustava obnovljivih izvora energije te ugradnja tih sustava u objektima u vlasništvu Grada.  

Početak i otvaranje 9. Zagrebačkog energetskog tjedna obilježit će tradicionalni Stručni skup studenata pod nazivom Mi imamo rješenja – Vizije novih generacija za održivi, zeleni razvoj koji će se održati u ponedjeljak 7. svibnja na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj. Na Stručnom skupu studenti sa sedam fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prezentirat će svoje znanstvene projekte i radove na temu primjene novih tehnologija u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Tjedan će završiti održavanjem EE Info dana u subotu, 12. svibnja, na Trgu bana Jelačića, na kojem će se predstaviti gospodarski subjekti, znanstvene i obrazovne institucije, poduzetnici, udruge civilnog društva, EKO dječji vrtići i EKO škole Grada Zagreba.

Uz pročelnicu Jozić, ravnatelja Domca i zamjenice Pavičić Vukičević i Majić, na konferenciji su također sudjelovali rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i posebni viši savjetnik gradonačelnika za izgradnju Grada Marijan Maras.