Kraj tramvajskog okretišta Savski most počeli su radovi čišćenja i održavanja površina u inundacijskom pojasu rijeke Save. Radove izvode Hrvatske vode i Vodoprivreda Zagreb kako bi Grad Zagreb uređene obale Save u dužini od sedam kilometara s obje strane rijeke mogao uzeti u zakup te provesti projekt „Aktivnosti na Savi“.

Zagrebačke obale Save bile su zanemarene više od pola stoljeća i krajnje je vrijeme da im udahnemo novi život. Građevinski strojevi upravo skidaju sloj zemlje s popločene obale Save. Upravo nam to otkriva smjer u kojem trebamo ići – na temelju zagrebačke prošlosti oblikovati njegovu sadašnjost s vizijom budućnosti, kazao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

S ciljem vraćanja građana na Savu i urbanog oživljavanja zagrebačkih obala rijeke Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada kreće u implementaciju prvonagrađenog natječajnog rješenja Međunarodnog natječaja Europan 13 s temom Prilagodljivi grad. Rješenje je to koje potpisuju Carlos Zarco, Sara Palomar i Jose Luis Hidalgo iz Španjolske i Zuhal Kol iz Turske.

Na pet će lokacija s obje obale Save biti smješteni privremeni montažni objekti među kojima su sustav za prikazivanje filmova, višenamjenski paviljoni, sunčališta i bazeni. Pri oblikovanju takvog urbanog krajolika grada poštujemo zeleni pojas inundacije, ali se brinemo i o suvremenim potrebama građana. Međusobno umreženi javni prostori stavljaju se u funkciju višenamjenskog korištenja različitih društvenih skupina. Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto, najavila je Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada te izrazila nadu da ovaj projekt bude prvi korak prema projektu „Zagreb na Savi“.

Zvonko Marenić, direktor vodnogospodarskog odjela za gornju Savu u Hrvatskim vodama, kazao je kako pripremni radovi u inundacijskom pojasu Save odlično napreduju te da će na vrijeme sve biti spremno za iduću fazu projekta Aktivnosti na Savi.

Novouređene lokacije građanima će nuditi sportsko-rekreacijske, kulturno-zabavne i ugostiteljske sadržaje.