Danas se na sjednici zagrebačkoga Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u zgradi Gradske uprave razgovaralo o Nacrtu plana gospodarenja otpadom te o aktivnostima i obvezama zagrebačkih poslodavaca vezanih uz njihovu provedbu, izvijestila je nakon sjednice dopredsjednica GSV-a i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić.

Objasnila je da je ova tematska sjednica GSV-a ponajprije za poslodavce jer je Plan donesen prema nacionalnom planu i Zakonu o gospodarenju otpadom, a govori o posebnim vrstama otpada što ga stvaraju gospodarski subjekti. Radi se, između ostalog, o hotelima, bolnicama, shopping centrima te o različitim građevinskim materijalima i slično. Poslodavci nam s pomoću svojih informativnih i edukativnih kampanja mogu uvelike pomoći u rješavanju problema gospodarenja otpadom kao strateški partneri Grada, naravno po načelu „kružnog gospodarstva“ kako predviđa naš Plan gospodarenja otpadom, rekla je dopredsjednica Majić te je dodala da su svi članovi GSV-a zadovoljni današnjim sastankom.

Naglasila je da su sudionici upoznati s Nacrtom gospodarenja otpadom, a koji će se prezentirati i na sjednici Gradske skupštine. Radi se o dugoročnome procesu i zato su nam potrebni partneri jer je ovo naš zajednički problem. Premda je izazov za Grad, mi smo pripravni jer smo spremni slušati savjete i sugestije naših građana i partnera.

Predsjednik GSV-a Grada Zagreba Igor Škrgatić je najavio da će se o Planu gospodarenja otpadom uskoro glasovati u Gradskoj skupštini. Trebamo krenuti s edukacijom građana i komunalnih službi te svih tvrtki koje su u projekt uključene. Najveći izazov je promjena svijesti da stvaratelji otpada, a to smo svi mi, razmišljaju ekološki. Na današnjoj su sjednici sudjelovali predstavnici HEP-a, NEXE Grupe i INA-e, a stručnjaci su razmijenili iskustva i savjete glede zbrinjavanja specifičnih vrsta otpada poput azbesta, rekao je.

Trebamo maksimalno racionalno reciklirati otpad i razvrstavati ga, a krupni otpad moramo odlagati tamo gdje mu je mjesto, na reciklažno dvorište. Smeće koje sami proizvedemo i sami moramo zbrinjavati. Sve počinje s edukacijom i promjenom navika, poručio je Darko Kleinberger, dopredsjednik GSV-a i predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata