Jučer je u Narodnom domu HAZU-a obilježena 15. obljetnica rada Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, a svečanosti su nazočili: Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, Milan Kujundžić, ministar zdravstva i izaslanik Vlade RH, Renata Margaretić Urlić, izaslanica predsjednice RH te Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike.

Osobito zahvaljujući gradonačelniku i Gradskoj upravi na svesrdnome doprinosu u osnivanju ove ustanove i na potpori sve ove godine, ravnateljica Buljan Flander je naglasila da je Poliklinika svojim pristupom i metodologijom uvelike doprinijela zaštiti djece u Hrvatskoj i u Europi.

Poliklinika je još od 2010. prepoznata kao primjer dobre prakse za svih 47 zemalja Vijeća Europe. Naš rad smo predstavili u Ujedinjenim narodima, a ugostili smo i mnoge predstavnike europskih zemalja koji su nastojali naučiti od nas i prenijeti naš model rada u svoje države. Na početku smo mislili da je naša klinika jedina takva u ovome dijelu Europe, međutim nakon što smo proputovali mnoge zemlje, razgovarali s mnogim kolegama i prisustvovali raznim stručnim konferencijama, shvatili smo da smo mi jedina ovakva ustanova u cijeloj Europi, rekla je ravnateljica.

Također je naglasila da je Poliklinika započela s radom u skromnim uvjetima te da se razvila u ustanovu na kojoj nam zavide mnogi. Na početku smo se bavili zaštitom zlostavljane, traumatizirane i zanemarene djece, međutim nakon što smo primijetili da sve više djece trebaju našu zaštitu i pomoć, otvorili smo vrata djeci s bilo kakvim problemima u razvojnoj dobi. Nama se obraćaju roditelji za odgojni savjet, djeca s problemima u razvoju te svi oni koji su doživjeli teži oblik zlostavljanja. Poliklinika odlično surađuje sa sudovima, osobito u postupcima dodjele skrbi nad djecom te u procjeni vjerodostojnosti iskaza seksualno zlostavljanog djeteta, a djeci je omogućeno da iskaz daju u prostorijama Poliklinike umjesto na sudu.

Čestitajući ravnateljici i djelatnicima na vrijednoj obljetnici te na ustrajnome i stručnome radu što su ga svih ovih 15 godina nesebično ulagali u ovu ustanovu, gradonačelnik Bandić je naglasio da je Poliklinika dokaz da znanje i profesionalnost generiraju pozitivne društvene promjene.

Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što druge europske zemlje kopiraju naš model. Ova ustanova pruža širok spektar usluga, od prevencije nasilja pa do zaštite djece i obitelji što ju čini neprocjenjivom i nezamjenjivom. Siguran sam da možemo učiniti još i više za našu djecu, za njihovo zdravlje i sigurniju budućnost, rekao je gradonačelnik te je dodao kako će Gradska uprava i nadalje pomagati struku i stručnjake i osiguravati uvjete za kvalitetan rad te podržavati sve inicijative koje doprinose boljemu životu građana, osobito djece i mladih.